Contact OMV Group
sr en

Logout
OMV sajt
Zatvoriti
Frisch gepflückte Kaffeekirschen.

Fairtrade - svaka šoljica kafe ima značenje

Jeste li znali da svaki put kada naručite šoljicu VIVA CAFE učinite dobro delo? To je zato što VIVA CAFE nosi logotip FAIRTRADE, koji simbolizuje poštenu nadoknadu i podršku proizvođačima kafe na primer u Nikaragvi.

„Kada mali poljoprivrednik u Nikaragvi podigne džak kafe, natovari ga na svoj moped, vozi dva sata do najbližeg kupca kafe on prihvati onoliko novca koliko mu daju. Međutim, vrlo retko je ovo plaćanje pošteno i zato je sistem FAIRTRADE toliko važan", kaže generalni direktor FAIRTRADE za Austriju Hartvig Kirner. Sistem je posebno usmeren na podršku malim proizvođačima kafe i njihovim porodicama, koje se preko njega udružuju u zadruge kako bi stekle poštenije uslove na svetskom tržištu.

FAIRTRADE garantuje proizvođačima ne samo minimalnu cenu od skoro 3 dolara po kilogramu kafe, već i premiju od 0,4 USD po kilogramu, ili dodatak od oko 14%. Ova premija se plaća poljoprivrednim zadrugama, koje zajedno odlučuju kako će ih potrošiti. Četvrtina premije namenjena je merama za poboljšanje uslova proizvodnje. Može se uložiti, na primer, u solarne sisteme za sušenje kafe, umesto da se suše direktno na asfaltu. „Cilj je povećati žetvu i postići viši kvalitet, jer će na taj način poljoprivrednici zaraditi više“, objašnjava Hartvig Kirner.

Ostatak premija se može slobodno koristiti. „Novac se može distribuirati među proizvođačima. Ali razumnije rešenje je obično ulaganje u društveno značajne projekte.“ Kafa najčešće raste na velikim nadmorskim visinama pod teškim radnim uslovima. Sela u kojima se uzgaja kafa izuzetno su izolovana i nemaju infrastrukturu. Zbog toga se poslednjih godina FAIRTRADE premije koriste za izgradnju vodnih sistema, izgradnju škola i grantove za nove useve i opremu. „Zadruge donose odluku zajedno, većinski. Lokalno stanovništvo najbolje zna šta im treba", kaže Hartvig Kirner.

Hartwig_Kirner.jpg

„Tokom 2016. godine prodato je 150.000 tona FAIRTRADE kafe - 16,7% više nego prethodne godine. Ovo je ogroman uspeh sa direktnim efektom na radne i životne uslove više od 800.000 poljoprivrednika obuhvaćenih sistemom."

Hartvig Kirner, generalni direktor FAIRTRADE Austrija

Ne nužno, ali često da. Više od trećine kafe koja se prodaje pod brendom FAIRTRADE uzgaja se organski. Kako je organska poljoprivreda znatno složenija i vremenski zahtevnija, prirodna kafa dobija dodatnu premiju, a za poljoprivrednike postoji posebna obuka. Međutim, istovremeno je upotreba opasnih pesticida potpuno zabranjena i u standardnoj proizvodnji pod FAIRTRADE uslovima. Postoje strogi zahtevi i propisi za radnike i opšti zahtevi za ekološki prihvatljivu proizvodnju.

OMV je partner FAIRTRADE od 2012. godine. Ovo je prvi lanac benzinskih stanica u Austriji koji se pridružio programu. OMV je od tada uveo FAIRTRADE standard na svim svojim benzinskim stanicama u svim zemljama u kojima posluje. Svaka šolja VIVA CAFE napravljena je od 100% FAIRTRADE zrna kafe. Ovo je od velike važnosti, jer smo 2016. godine na primer prodali oko 39 miliona šolja kafe našim kupcima širom sveta.

FAIRTRADE kafa dolazi od više od 800.000 proizvođača iz 30 zemalja. Za VIVA CAFE kafu su odabrana zrna iz Brazila, Indije i Nikaragve. Da bi se proizvela dobra kafa, ona prvo mora biti dobro uzgajana, zbog čega farmeri FAIRTRADE sistemu i svojim plantažama posvećuju veliku pažnju. Zrna beru ručno i ulažu neverovatne napore tokom procesa sušenja. „Važno je objasniti kupcima da ovi napori i naporan rad imaju direktan uticaj na kvalitet kafe koju piju, kao i da za njih postoji poštena cena“, kaže Hartvig Kirner. FAIRTRADE sistem ima direktan socijalni efekat. Ne samo da garantuje poštenu isplatu i premiju proizvođačima, već dobijaju obuku i savete, a transfer znanja se promoviše u zadrugama. To se ogleda i u kvalitetu kafe.

A naši poljoprivrednici u Nikaragvi? Oni sada imaju prevoz kafe do kupaca – kamione u vlasništvu zadruge, kupljene od FAIRTRADE premija. Tako se kafa cele zadruge isporučuje istovremeno i prodaje po povoljnijim uslovima, štedeći vreme.

Pretraga motornih ulja