Contact OMV Group
sr en

Logout
OMV sajt
Zatvoriti

Drugi put u godini zaposleni u OMV Srbija zasadili hektar šume

  • OMV zaposleni u Srbiji po drugi put ove godine pošumili površinu od 1 ha 
  • Sadnice crnog bora u blizni Nove Varoši zasađene su u saradnji sa JP Srbijašume
  • Dugoročna opredeljenost i odgovoran odnos OMV Srbije prema pitanju zaštite prirode

Zaposleni volonteri kompanije OMV Srbija u saradnji sa JP „Srbijašume“ po drugi put su ove godine učestvovali u pošumljavanju površine od jednog hektara u Srbiji. Ovog puta zasadili su 2000 sadnica crnog bora na području sela Draglica koje se nalazi na obroncima planine Zlatibor nedaleko od Nove Varoši. 

Pošumljavanje ima veliki potencijal u borbi protiv klimatskih promena. Obnavljanje i sađenje šuma efikasno je prirodno klimatsko rešenje koje može da doprinese velikom smanjenju emisije štetnih gasova apsorbovanjem i akumuliranjem ugljen-dioksida iz atmosfere. Za OMV aktivnost pošumljavanja dopunjava ciljeve smanjenja ugljenika koje je postavila kompanija. Akcijom pošumljavanja područja u jugozapadnoj Srbiji OMV je potvrdio stratešku opredeljenost u davanju sopstvenog doprinosa u borbi protiv klimatskih promena, kao  i pružanju podrške dugoročnom srpskom cilju da se intenzivnijim pošumljavanjem dostigne željena šumovitost Srbije od 41,4%.

Srbija kao zemlja jugoistočne Evrope, jedno je od najugroženijih područja pogođenih globalnim klimatskim promenama, pre svega zbog povećanja srednje godišnje temperature vazduha i neujednačene količine padavina. Prema zvaničnim podacima u poslednjih desetak godina proces sušenja vegetacije je u konstantnom porastu a sve je učestalija pojava prirodnih nepogoda koje nanose ogromne štete šumama širom Srbije, pričinjavajući veliku ekološku štetu. Ovom akcijom simbolično je sanirana šuma kada je vetar 2014. godine za 15 minuta srušio oko 22.000 kubnih metara šume. 

„OMV Srbija društveno odgovornim poslovanjem potvrđuje svoju dugoročnu opredeljenost i odgovoran odnos prema pitanju zaštite prirode. Naš skromni doprinos u pošumljavanju i očuvanju šumskog potencijala Srbije dopunjava naše ciljeve za smanjenje ugljenika u svim oblastima našeg poslovanja. Mi u našoj kompaniji ozbiljno pristupamo ovim pitanjima što potvrđuje i jako visok odziv zaposlenih u obe akcije pošumljavanja. Ovim naporima nadamo se da ćemo doći u situaciju da pomognemo u borbi protiv klimatskih promena.“, rekao je ovim povodom generalni direktor OMV Srbija Narcis Popescu.  

Crni bor (lat. Pinus nigra) je vrsta visokog četinarskog drveta koje u zavisnosti od uslova sredine može porasti i do 40 m u visinu. Jedna je od najrasprostranjenijih vrsta borova koje rastu u Srbiji. Izuzetno je značajna u pejzažnom oblikovanju zbog otpornosti na gotovo sve uslove staništa. Pod šumama crnog bora u Srbiji nalazi se površina od 61.506 ha, ili 2,6 % teritorije. 

Veštački podignuta šuma crnog bora, površine od 1ha, ima potencijal da apsorbuje i akumulira oko 180 tona ugljen-dioksida tokom svog životnog veka. Poznato je i da šume imaju važnu ulogu u sprečavanju nastajanja bujica, erozije zemljišta a i najbolji su i najjeftiniji filter za dobijanje pitke vode. Ova volonterska aktivnost OMV Srbije u pošumljavanju doprinosi postizanju cilja broj 13 Ujedinjenih nacija za održivi razvoj nazvanog „Akcija za klimu“. 


Informacije za uredništvo:
OMV Srbija d.o.o.

OMV je ušao na tržište Srbije 2001. Sa sedištem u Beogradu, OMV Srbija trenutno ima 61 benzinsku stanicu i  tržišno učešće oko 10% u Srbiji.
OMV benzinske stanice su multifunkcionalni servisni centri – benzinske stanice za ljude i vozila. OMV potrošači mogu da se snabdeju gorivima, mazivima i uslugom pranja automobila, a kao dodatak, 56 VIVA prodavnica nudi brze obroke, osveženja i širok asortiman dodatnih usluga. OMV Srbija direktno zapošljava 46 osoba, i kreirala je više od 800 radnih mesta putem svoje mreže benzinskih stanica. 

OMV Aktiengesellschaft
OMV na odgovoran način proizvodi i plasira na tržište naftu i gas, inovativna energetska, kao i vrhunska petrohemijska rešenja. Sa prodajom grupacije od 23 milijarde evra i sa više od 20.000 zaposlenih u 2018. godini, OMV Aktiengesellschaft predstavlja jednu od najvećih industrijskih kompanija kotiranih na berzi u Austriji. U „Upstream“ poslovnom segmentu ima snažnu bazu u Rumuniji i Austriji koje su deo ključnog regiona Centralna i Istočna Evropa. Pored toga poseduje i balansiran međunarodni portfelj sa ključnim regionima Rusija, Severno more, Bliski istok i Afrika, kao i Azija-Pacifik. Dnevna proizvodnja u 2018. je iznosila približno 427.000 barela (boe/d). U „Downstream“ segmentu u tri rafinerije kojima upravlja OMV ima godišnje kapacitete prerade od 17,8 miliona tona i više od 2.000 benzinskih stanica u deset zemalja. OMV upravlja postrojenjima za skladištenje gasa u Austriji i Nemačkoj; a njen ogranak Gas Connect Austria GmbH upravlja mrežom gasovoda u Austriji. OMV je tokom 2018. prodao gas u vrednosti od 114 teravat časova (TWh). Održivost je integralni deo korporativne strategije. OMV planira da do 2025. investira EUR 500 mil u inovativna energetska rešenja.     

Kontakt za medije: 

Action Global Communications
Srdjan Crnogorac  
Tel: +381 11 675 01 16
E-mail: srdjan.c@actionprgroup.com

img_OMV posumljavanje_1

img_OMV posumljavanje_2
img_OMV posumljavanje_3

img_OMV posumljavanje_4
img_OMV posumljavanje_5

Pretraga motornih ulja