Contact OMV Group
sr en

Logout
OMV sajt
Zatvoriti

OMV i Gasprom postigli sporazum o amandmanu na ugovor o snabdevanju gasom

  • OAO Gasprom i OMV potpisali amandman na snabdevanje gasom
  • Ključni korak u nastavku pouzdanog snabdevanja Austrije gasom

U okviru jačanja dugogodišnjeg partnerstva kompanije Gasprom (OAO Gazprom) i OMV (putem svog ogranka EconGas) danas su se dogovorile o amandmanu na postojeći ugovor o snabdevanju gasom. Dugogodišnji ugovor je ovim potpisom postavljen na novu osnovu kojom se odražava promena u tržišnim uslovima.

Amandman na ugovor su danas u Beču potpisali zamenik predsednika upravnog odbora Gasproma Aleksandar Medvedev i predsednik Izvršnog odbora OMV Gerhard Rojs (Roiss). Obe strane su se dogovorile da ne obelodane detalje ugovora.

Predsednik Izvršnog odbora OMV Gerhard Rojs je tim povodom rekao: "Danas su OMV i Gasprom preduzeli važne korake u obezbeđivanju dugoročnog snabdevanja Austrije gasom." Prilikom potpisivanja dokumenta, oba partnera su naglasili ulogu Baumgartena kao važnog čvorišta za izvoz ruskog gasa.

OMV je Gaspromov afirmisani evropski partner za pitanja uvoza, a Austrija tako dobija isporuke prirodnog gasa iz Rusije još od 1968. godine. Strana koja će sprovesti amandman ugovora o ruskom prirodnom gasu je OMV ogranak EconGas, u kojem OMV drži udeo od 64,25%.

OMV Aktiengesellschaft
Sa prodajom grupacije od 42,41 milijardi evra i oko 27.000 zaposlenih u 2013. godini, OMV Aktiengesellschaft predstavlja najveću industrijsku kompaniju kotiranu na berzi u Austriji. U poslovnom segmentu "Istraživanje i proizvodnja" (E&P) OMV ima jaku bazu u Rumuniji i Austriji i rastućem međunarodnom portfelju. Dnevna proizvodnja u 2013. je iznosila približno 288.000 barela dnevno boe/d. U segmentu "Gas i električna energija" (G&P) OMV je 2013. prodao približno 425 teravat časova (TWh) gasa. OMV upravlja mrežom gasovoda u Austriji i postrojenjima za skladištenje gasa u Austriji i Nemačkoj sa kapacitetom od 2,6 bcm (milijardi kubnih metara). U segmentu "Prerada i plasman" (R&M) OMV ima godišnje kapacitete prerade od 17,4 miliona tona i krajem 2013. je imao približno 4.200 benzinskih stanica u 11 zemalja uključujući i Tursku.

Pretraga motornih ulja