Contact
OMV sajt
sr en
OMV sajt
OMV Websites
OMV Group www.omv.com Austria www.omv.at Bulgaria www.omv.bg Czech Republic www.omv.cz Germany www.omv.de Hungary www.omv.hu New Zealand www.omv.nz Norway www.omv.no Romania www.omv.ro Russia www.omv.ru Slovenia www.omv.si Slovakia www.omv.sk Tunisia www.omv.tn Turkey www.omv.com.tr
OMV Gas Websites
OMV Gas www.omv-gas.com Austria www.omv-gas.at Germany www.omv-gas.de Hungary www.omv-gas.hu Netherlands www.omv-gas.nl
Borealis Websites
Borealis Group www.borealisgroup.com
Zatvoriti

OMV pronašao ugljovodonike na bušotini Hansen u Norveškoj

  • Otkriće procenjeno na do 50 miliona boe obnovljivih resursa
  • Treća bušotina izbušena na licenci PL 537
  • Oblast Visting: potvrđen potencijal od 200-500 miliona boe

OMV (Norveška) AS, operater na licenci 537 je u procesu završnog bušenja neistražene bušotine 7324/7-2 Hansen. Do otkrića na polju Hansen je došlo na oko 7 kilometara severozapadno od otkrića nafte u centralnom Vistingu 7324/8-1 i na oko 315 kilometara severno od Hamerfesta.

"Uzbuđen sam zbog potvrđenog potencijala oblasti Visting. Strategija OMV za ustanovljenje Norveške kao ključne zemlje za poslove istraživanja i proizvodnje napreduje veoma dobro", rekao je Jap Hujskes (Jaap Huijskes), član Izvršnog odbora OMV zadužen za segment Istraživanje i proizvodnja. Bušotina Hansen je treća bušotina izbušena na proizvodnoj licenci 537, dodeljenoj u 20. krugu izdavanja licenci 2009. godine. Bušotina je izbušena do vertikalne dubine od 1.679 metara ispod morske površine i završava se u Snad formaciji iz doba Srednjeg trijasa. Dubina vode na tom mestu je 417,5 metara.

Glavni cilj bušotine bio je da se dokaže prisustvo ugljovodonika u ležištima stena od Srednje jure do Kasnog trijasa (formacije Ste, Nordmela i Fruholmen), sa sekundarnim ciljevima u ležištima stena od Kasnog do Srednjeg trijasa (formacija Snad).

Bušotinom je pronađeno 20-25 metara bruto naftnog stuba u glavnom odredištu (formacija Ste), koji je pokazao dobre osobine ležišta. Uspešno testiranje formacija je sprovedeno u formaciji Ste.

Preliminarni proračuni procenjuju veličinu Hansen otkrića u formaciji Ste između 20 i 50 miliona boe (barela ekvivalenata nafte) obnovljivih resursa, uglavnom nafte.

Bušotina će sada biti trajno zatvorena i napuštena.

OMV (Norveška) AS kao operator ima udeo od 25 % u dozvoli; naši partneri u zajedničkom poduhvatu su Petoro, Idemicu (Idemitsu), Tulov (Tullow) (svaki po 20 %) i Statoil (15 %).

Informacije za uredništvo:

OMV Aktiengesellschaft

Sa prodajom grupacije od 42,41 milijardi evra i oko 27.000 zaposlenih u 2013. godini, OMV Aktiengesellschaft predstavlja najveću industrijsku kompaniju kotiranu na berzi u Austriji. U poslovnom segmentu „Istraživanje i proizvodnja“ (E&P) OMV ima jaku bazu u Rumuniji i Austriji i rastućem međunarodnom portfelju. Dnevna proizvodnja u 2013. je iznosila približno 288.000 barela dnevno boe/d. OMV upravlja mrežom gasovoda u Austriji i postrojenjima za skladištenje gasa u Austriji i Nemačkoj sa kapacitetom od 2,6 bcm (milijardi kubnih metara). U segmentu "Prerada i plasman" (R&M), nakon prodaje Bajernoila, OMV ima godišnje kapacitete prerade od 17,4 miliona tona i krajem 2013. je imao približno 4.200 benzinskih stanica u 11 zemalja uključujući i Tursku.

OMV u Norveškoj
OMV (Norge) AS je ogranak u potpunom vlasništvu kompanije OMV Exploration & Production GmbH, osnovan 2006. godine sa sedištem u Stavangeru. OMV poseduje proizvođačke udele u Gulfaksu i Gudrunu, poljima na kojima je operator Statoil. OMV Norveška je partner u aktuelnim projektima razvoja polja Aasta Hansteen, Zidane, Edvard Grig i na infrastrukturnom projektu Polarled i fokusira se na istraživačke aktivnosti u graničnim oblastima severnog dela Norveškog mora i u Barencovom moru. OMV (Norge) AS trenutno ima udele u 36 licenci; na devet licenci OMV je operator.

Pronala ženje benzinskih stanica

Pretraga motornih ulja