Contact OMV Group
sr en

Logout
OMV sajt
Zatvoriti

OMV pronašao ugljovodonike na bušotini Hansen u Norveškoj

  • Otkriće procenjeno na do 50 miliona boe obnovljivih resursa
  • Treća bušotina izbušena na licenci PL 537
  • Oblast Visting: potvrđen potencijal od 200-500 miliona boe

OMV (Norveška) AS, operater na licenci 537 je u procesu završnog bušenja neistražene bušotine 7324/7-2 Hansen. Do otkrića na polju Hansen je došlo na oko 7 kilometara severozapadno od otkrića nafte u centralnom Vistingu 7324/8-1 i na oko 315 kilometara severno od Hamerfesta.

"Uzbuđen sam zbog potvrđenog potencijala oblasti Visting. Strategija OMV za ustanovljenje Norveške kao ključne zemlje za poslove istraživanja i proizvodnje napreduje veoma dobro", rekao je Jap Hujskes (Jaap Huijskes), član Izvršnog odbora OMV zadužen za segment Istraživanje i proizvodnja. Bušotina Hansen je treća bušotina izbušena na proizvodnoj licenci 537, dodeljenoj u 20. krugu izdavanja licenci 2009. godine. Bušotina je izbušena do vertikalne dubine od 1.679 metara ispod morske površine i završava se u Snad formaciji iz doba Srednjeg trijasa. Dubina vode na tom mestu je 417,5 metara.

Glavni cilj bušotine bio je da se dokaže prisustvo ugljovodonika u ležištima stena od Srednje jure do Kasnog trijasa (formacije Ste, Nordmela i Fruholmen), sa sekundarnim ciljevima u ležištima stena od Kasnog do Srednjeg trijasa (formacija Snad).

Bušotinom je pronađeno 20-25 metara bruto naftnog stuba u glavnom odredištu (formacija Ste), koji je pokazao dobre osobine ležišta. Uspešno testiranje formacija je sprovedeno u formaciji Ste.

Preliminarni proračuni procenjuju veličinu Hansen otkrića u formaciji Ste između 20 i 50 miliona boe (barela ekvivalenata nafte) obnovljivih resursa, uglavnom nafte.

Bušotina će sada biti trajno zatvorena i napuštena.

OMV (Norveška) AS kao operator ima udeo od 25 % u dozvoli; naši partneri u zajedničkom poduhvatu su Petoro, Idemicu (Idemitsu), Tulov (Tullow) (svaki po 20 %) i Statoil (15 %).

Informacije za uredništvo:

OMV Aktiengesellschaft

Sa prodajom grupacije od 42,41 milijardi evra i oko 27.000 zaposlenih u 2013. godini, OMV Aktiengesellschaft predstavlja najveću industrijsku kompaniju kotiranu na berzi u Austriji. U poslovnom segmentu „Istraživanje i proizvodnja“ (E&P) OMV ima jaku bazu u Rumuniji i Austriji i rastućem međunarodnom portfelju. Dnevna proizvodnja u 2013. je iznosila približno 288.000 barela dnevno boe/d. OMV upravlja mrežom gasovoda u Austriji i postrojenjima za skladištenje gasa u Austriji i Nemačkoj sa kapacitetom od 2,6 bcm (milijardi kubnih metara). U segmentu "Prerada i plasman" (R&M), nakon prodaje Bajernoila, OMV ima godišnje kapacitete prerade od 17,4 miliona tona i krajem 2013. je imao približno 4.200 benzinskih stanica u 11 zemalja uključujući i Tursku.

OMV u Norveškoj
OMV (Norge) AS je ogranak u potpunom vlasništvu kompanije OMV Exploration & Production GmbH, osnovan 2006. godine sa sedištem u Stavangeru. OMV poseduje proizvođačke udele u Gulfaksu i Gudrunu, poljima na kojima je operator Statoil. OMV Norveška je partner u aktuelnim projektima razvoja polja Aasta Hansteen, Zidane, Edvard Grig i na infrastrukturnom projektu Polarled i fokusira se na istraživačke aktivnosti u graničnim oblastima severnog dela Norveškog mora i u Barencovom moru. OMV (Norge) AS trenutno ima udele u 36 licenci; na devet licenci OMV je operator.

Pretraga motornih ulja