Contact OMV Group
sr en

Logout
OMV sajt
Zatvoriti

OMV zaključio prodaju Bajernoila

  • Prodaja 45% Bajernoil-a kompaniji Varo Energy B.V. zaključena 30. juna 2014.
  • OMV se fokusira na visoko integrisane rafinerije

OMV je zaključio prodaju svojih 45% udela u nemačkoj mreži rafinerija Bajernoil (Bayernoil), kao što je i planirano, 30. juna 2014. Gerhard Rojs (Roiss), predsednik Izvršnog odbora OMV je tom prilikom izjavio: "Zaključivanjem ove transakcije, OMV je još jednom dokazao svoju sposobnost u sprovođenju nove fokusirane poslovne strategije najavljene 2011". Od tada, OMV je, između ostalog, prodao mrežu benzinskih stanica u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i poslovanje sa mazivima. Sve ove transakcije su značajno poboljšale iznos novčanih sredstava kompanije.

"Ova transakcija predstavlja najveći korak u definisanom programu prodaje, sa ciljem sticanja do 1 milijarde evra do kraja 2014. Uz prodaju Bajernoila, optimizacija OMV portfelja rafinerija je završena. Preostale OMV rafinerije su izuzetno integrisane na polju sirove nafte i/ili petrohemijskih proizvoda sa uvezanim konkurentskim prednostima na našim osnovnim tržištima", rekao je Manfred Lajtner, član Izvršnog odbora OMV zadužen za Preradu i plasman.

OMV nastavlja da radi sa tri rafinerije čiji godišnji kapacitet je oko 17,4 miliona tona: one u Švehatu (Schwechat) (Austrija) i Burghauzenu (Burghausen) (južna Nemačka) kao karakteristiku imaju integrisanu petrohemijsku proizvodnju, dok je rafinerija u Petrobraziju (Rumunija) potpuno posvećena preradi rumunske sirove nafte, dakle, 100% integrisana sa upstream poslovanjem.

Informacije za uredništvo:

OMV Aktiengesellschaft

Sa prodajom grupacije od 42,41 milijardi evra i oko 27.000 zaposlenih u 2013. godini, OMV Aktiengesellschaft predstavlja najveću industrijsku kompaniju kotiranu na berzi u Austriji. U poslovnom segmentu "Istraživanje i proizvodnja" (E&P) OMV ima jaku bazu u Rumuniji i Austriji i rastućem međunarodnom portfelju. Dnevna proizvodnja u 2013. je iznosila približno 288.000 barela dnevno boe/d. OMV upravlja mrežom gasovoda u Austriji i postrojenjima za skladištenje gasa u Austriji i Nemačkoj sa kapacitetom od 2,6 bcm (milijardi kubnih metara). U segmentu "Prerada i plasman" (R&M), nakon prodaje Bajernoila, OMV ima godišnje kapacitete prerade od 17,4 miliona tona i krajem 2013. je imao približno 4.200 benzinskih stanica u 11 zemalja uključujući i Tursku.

Pretraga motornih ulja