Contact
OMV sajt
sr en
OMV sajt
OMV Websites
OMV Group www.omv.com Austria www.omv.at Bulgaria www.omv.bg Czech Republic www.omv.cz Germany www.omv.de Hungary www.omv.hu New Zealand www.omv.nz Norway www.omv.no Romania www.omv.ro Russia www.omv.ru Slovenia www.omv.si Slovakia www.omv.sk Tunisia www.omv.tn Turkey www.omv.com.tr
OMV Gas Websites
OMV Gas www.omv-gas.com Austria www.omv-gas.at Germany www.omv-gas.de Hungary www.omv-gas.hu Netherlands www.omv-gas.nl
Borealis Websites
Borealis Group www.borealisgroup.com
Zatvoriti

OMV zaključio prodaju Bajernoila

  • Prodaja 45% Bajernoil-a kompaniji Varo Energy B.V. zaključena 30. juna 2014.
  • OMV se fokusira na visoko integrisane rafinerije

OMV je zaključio prodaju svojih 45% udela u nemačkoj mreži rafinerija Bajernoil (Bayernoil), kao što je i planirano, 30. juna 2014. Gerhard Rojs (Roiss), predsednik Izvršnog odbora OMV je tom prilikom izjavio: "Zaključivanjem ove transakcije, OMV je još jednom dokazao svoju sposobnost u sprovođenju nove fokusirane poslovne strategije najavljene 2011". Od tada, OMV je, između ostalog, prodao mrežu benzinskih stanica u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, kao i poslovanje sa mazivima. Sve ove transakcije su značajno poboljšale iznos novčanih sredstava kompanije.

"Ova transakcija predstavlja najveći korak u definisanom programu prodaje, sa ciljem sticanja do 1 milijarde evra do kraja 2014. Uz prodaju Bajernoila, optimizacija OMV portfelja rafinerija je završena. Preostale OMV rafinerije su izuzetno integrisane na polju sirove nafte i/ili petrohemijskih proizvoda sa uvezanim konkurentskim prednostima na našim osnovnim tržištima", rekao je Manfred Lajtner, član Izvršnog odbora OMV zadužen za Preradu i plasman.

OMV nastavlja da radi sa tri rafinerije čiji godišnji kapacitet je oko 17,4 miliona tona: one u Švehatu (Schwechat) (Austrija) i Burghauzenu (Burghausen) (južna Nemačka) kao karakteristiku imaju integrisanu petrohemijsku proizvodnju, dok je rafinerija u Petrobraziju (Rumunija) potpuno posvećena preradi rumunske sirove nafte, dakle, 100% integrisana sa upstream poslovanjem.

Informacije za uredništvo:

OMV Aktiengesellschaft

Sa prodajom grupacije od 42,41 milijardi evra i oko 27.000 zaposlenih u 2013. godini, OMV Aktiengesellschaft predstavlja najveću industrijsku kompaniju kotiranu na berzi u Austriji. U poslovnom segmentu "Istraživanje i proizvodnja" (E&P) OMV ima jaku bazu u Rumuniji i Austriji i rastućem međunarodnom portfelju. Dnevna proizvodnja u 2013. je iznosila približno 288.000 barela dnevno boe/d. OMV upravlja mrežom gasovoda u Austriji i postrojenjima za skladištenje gasa u Austriji i Nemačkoj sa kapacitetom od 2,6 bcm (milijardi kubnih metara). U segmentu "Prerada i plasman" (R&M), nakon prodaje Bajernoila, OMV ima godišnje kapacitete prerade od 17,4 miliona tona i krajem 2013. je imao približno 4.200 benzinskih stanica u 11 zemalja uključujući i Tursku.

Pronala ženje benzinskih stanica

Pretraga motornih ulja