Contact OMV Group
sr en

Logout
OMV sajt
Zatvoriti

Rajner Zele imenovan za novog predsednika Izvršnog odbora OMV

  • Novi predsednik Izvršnog odbora OMV na dužnosti od 1. jula 2015.
  • Imenovanje na tri godine uz mogućnost produženja za još dve godine

Nadzorni odbor OMV Aktiengesellschaft je na sastanku u petak imenovao Rajnera Zelea (Rainer Seele) (54) za novog predsednika Izvršnog odbora OMV. Rajner Zele je prihvatio imenovanje. On će preuzeti poziciju počev od 1. jula 2015. na period od tri godine, sa mogućnošću produžetka za još dve godine. Sadašnji predsednik Izvršnog odbora Gerhard Rojs (Roiss) će podneti ostavku na svoju funkciju 30. juna 2015. kako je već ranije najavljeno.

Predsednik Nadzornog odbora Rudolf Kemler je o ovoj odluci izjavio: "Imenovanje Rajnera Zelea je važna prekretnica koja će obezbediti stabilnost rukovodeće strukture OMV. Kada je reč o kvalifikacijama, Rajner Zele je idealan kandidat sa veštinama koje precizno ispunjavaju uslove uz dugogodišnje iskustvo u međunarodnom menadžmentu. On ima dobro balansiran karakter i izuzetne lične vrednosti. Posebno u svetlu trenutno teških unutrašnjih i spoljnih okolnosti, glavni naš prioritet je osigurati da kompanija ide ka stabilnoj budućnosti".

Predsednik je dodao: "Zbog toga želim nedvosmisleno da zahvalim svim članovima Nadzornog odbora za angažovanje tokom procesa imenovanja koji je karakterisao profesionalizam i integritet tokom poslednjih nekoliko meseci i zato pozdravljam ovu odluku u najboljem interesu kompanije".

Imenovani predsednik Izvršnog odbora Rajner Zele je o svom imenovanju izjavio: "OMV je izvanredna kompanija sa velikim potencijalom, širokim poljem stručnosti i prvoklasnim kadrom. S obzirom na teške trenutne okolnosti, treba da se držimo ovih prednosti kako bi zajedno radili i dobili kompaniju spremnu za nove izazove na tržištu. Sa zadovoljstvom preuzmam odgovornost i radujem se preseljenju u Austriju sa mojom porodicom".

Rajner Zele ima dugogodišnje iskustvo u međunarodnoj industriji nafte i gasa. Diplomirani je hemičar koji je bio na čelu Vinteršal Holdinga (Wintershall Holding GmbH) u Kaselu od oktobra 2009. Vinteršal je najveći međunarodni proizvođač sirove nafte i prirodnog gasa u Nemačkoj i ogranak je potpuno u vlasništvu hemijske grupacije BASF. Nakon studija na Univerzitetu u Getingenu, gde je dobio doktorat iz hemije, Zele se pridružio kompaniji BASF u Ludvigshafenu, prvobitno da rukovodi hemijskim istraživanjem.

Nakon rada na više različitih funkcija između 1987. i 1994. godine, Zele je 1994. postavljen za šefa sektora za planiranje i kontrolu istraživanja u glavnoj laboratoriji BASF. Šef sektora za strateško planiranje u kompaniji Vinteršal u Kaselu postao je 1996, a 2000. godine prešao je u ogranak WINGAS, gde je postao generalni direktor sa odgovornošću za prodaju. Kao predsednik kompanije WINGAS od 2002. je pre bio svega odgovoran za ukazivanje javnosti na značaj saradnje sa Rusijom oko isporuka gasa Evropi. Zele je imenovan 2002. godine u Izvršni odbor Vinteršala sa odgovornošću za trgovanje prirodnim gasom. Predsednik Vinteršal odbora je postao 2009.

Rajner Zele je nemački državljanin, oženjen je i ima troje odrasle djece.

OMV Aktiengesellschaft
Sa prodajom grupacije od 36 milijardi evra i oko 25.500 zaposlenih u 2014. godini, OMV Aktiengesellschaft predstavlja najveću industrijsku kompaniju kotiranu na berzi u Austriji. U "Upstream" poslovnom segmentu OMV ima jaku bazu u Rumuniji i Austriji i rastućem međunarodnom portfelju. Dnevna proizvodnja u 2014. je iznosila približno 309.000 barela dnevno (boe/d). U "Downstream" segmentu OMV ima godišnje kapacitete prerade od 17,4 miliona tona i približno 4.100 benzinskih stanica u 11 zemalja krajem 2014. OMV upravlja mrežom gasovoda u Austriji i postrojenjima za skladištenje gasa u Austriji i Nemačkoj. OMV je 2014. prodao približno 123 teravat časova (TWh) gasa.

Pretraga motornih ulja