Contact OMV Group
sr en

Logout
OMV sajt
Zatvoriti

Za kvalitetniju životnu sredinu zaposleni u OMV Srbija pošumljavali Čestobrodicu

  • OMV zaposleni zasadili smrču na površini od 1 ha u okolini Čestobrodice
  • Šuma površine od 1ha preradi oko 180t CO2
  • Akcijom pošumljavanja zaposleni u OMV Srbija dali doprinos u društveno odgovornoj aktivnosti

Zaposleni u kompaniji OMV Srbija u saradnji sa JP „Srbijašume“ zasadili su 2000 sadnica smrče na površini od jednog hektara na području Čestobrodice u istočnoj Srbiji. Ovom akcijom su simbolično dali svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promena i potrebi da se intenzivnijim pošumljavanjem dostigne željena šumovitost Srbije od 41,4%. Ova aktivnost zaposlenih u OMV samo je jedna u nizu kojom kompanija želi da da svoj doprinos u podizanju kvaliteta životne sredine. 

Prema zvaničnim podacima područje jugoistočne Evrope, u kom se nalazi i Srbija, jedno je od najugroženijih globalnim klimatskim promenama, pre svega zbog povećanja srednje godišnje temperature vazduha i neujednačene količine padavina. U poslednjih desetak godina proces sušenja vegetacije je u konstantnom porastu a sve je učestalija pojava prirodnih nepogoda koje nanose ogromne štete šumama širom Srbije, pričinjavajući ekološku štetu celoj zemlji. Simbolično ovom akcijom sanirana je šuma crnog bora koju je u potpunosti uništio jedan od ledoloma 2014. godine, koji su bili najveća katastrofa za šume Srbije u njenoj istoriji. 

„Društveno odgovorno poslovanje kompanije OMV Srbija podrazumeva i odgovoran odnos prema prirodi. Pošumljavanje i očuvanje šumskog potencijala Srbije daju nam mogućnost da pomognemo u borbi protiv klimatskih promena. Sadnja ovog drveća je najbolji način da damo lični doprinos životnoj sredini. Naš opstanak zavisi od toga da svaki čovek u toku svog životnog veka posadi makar jedno stablo. Srećan sam zato što su se zaposleni u kompaniji sa velikim oduševljenjem odazvali pozivu na današnju akciju pošumljavanja“, rekao je ovim povodom generalni direktor OMV Srbija Narcis Popescu. 

Inače, smrča (Picea abies) je zimzeleno drvo, visoko preko 40 m, sa prečnikom preko 1 m, sa pravilno piramidalnom krošnjom. U Srbiji je najzastupljenija na Tari, Goliji, Zlataru i Kopaoniku. U kombinaciji sa jelom i bukvom čini najvrednije šume Srbiji u ekološkom i privrednom smislu, a ujedno je najvažnija komercijalna četinarska vrsta. Pod šumama smrče u Srbiji se nalazi površina od 86.000 ha, ili 3,6 %. Šume smrče i pored relativno skromne zastupljenosti oplemenjuju šumski fond i predstavljaju jedan od najznačajnih elemenata visokoplaninskih predela. 

Veštački podignuta šuma smrče, površine od 1ha, preradi oko 180 tona ugljen-dioksida pa je stoga uloga šuma u prečišćavanju zagađene atmosfere važnija od njene uloge u proizvodnji kiseonika. Poznato je da šume imaju važnu ulogu i u sprečavanju nastajanja bujica, erozije zemljišta a šume su najbolji i najjeftiniji filter za dobijanje pitke vode. Ova novopodignuta šuma koja se nalazi uz samu saobraćajnicu magistralnog puta Paraćin – Zaječar će smanjiti buku, sedimentirati prašinu, povećati tišinu i pozitivno uticati na zdravlje ljudi.

press_cestobrodica_01.jpg

OMV_Cestobrodica_2.jpg

OMV_Cestobrodica_3.jpg

OMV_Cestobrodica_4.jpg
OMV_Cestobrodica_5.jpg

Informacije za uredništvo:
OMV Srbija d.o.o.

OMV je ušao na tržište Srbije 2001. Sa sedištem u Beogradu, OMV Srbija trenutno ima 61 benzinsku stanicu i  tržišno učešće oko 10% u Srbiji.
OMV stanice su multifunkcionalni servisni centri – benzinske stanice za ljude i vozila. OMV potrošači mogu da se snabdeju gorivima, mazivima i uslugom pranja automobila, a kao dodatak, 56 VIVA prodavnica nudi brze obroke, osveženja i širok asortiman dodatnih usluga. OMV Srbija direktno zapošljava 46 osoba, i kreirala je više od 800 radnih mesta putem svoje mreže benzinskih stanica. 

OMV Aktiengesellschaft
OMV na odgovoran način proizvodi i plasira na tržište naftu i gas, inovativna energetska, kao i vrhunska petrohemijska rešenja. Sa prodajom grupacije od 23 milijarde evra i sa više od 20.000 zaposlenih u 2018. godini, OMV Aktiengesellschaft predstavlja jednu od najvećih industrijskih kompanija kotiranih na berzi u Austriji. U „Upstream“ poslovnom segmentu ima snažnu bazu u Rumuniji i Austriji kao delu ključnog regiona Centralna i Istočna Evropa, kao i balansiran međunarodni portfelj uz Rusiju, Severno more, Bliski istok i Afriku, kao i Aziju-Pacifik kao dodatne ključne regione. Dnevna proizvodnja u 2018. je iznosila približno 427.000 barela dnevno (boe/d). U „Downstream“ segmentu u tri rafinerije kojima upravlja OMV ima godišnje kapacitete prerade od 17,8 miliona tona i više od 2.000 benzinskih stanica u 10 zemalja. OMV upravlja postrojenjima za skladištenje gasa u Austriji i Nemačkoj; a njen ogranak Gas Connect Austria GmbH upravlja mrežom gasovoda u Austriji. OMV je tokom 2018. prodao gas u vrednosti od 114 teravat časova (TWh). Održivost je integralni deo korporativne strategije. OMV planira da do 2025. investira EUR 500 mil u inovativna energetska rešenja.    

Kontakt za medije:

Action Global Communications
Srdjan Crnogorac  
Tel: +381 11 675 01 16
E-mail: srdjan.c@actionprgroup.com

Pretraga motornih ulja