OMV sajt
Zatvoriti

Strategija 2025: OMV na putu da postane veći i vredniji

Izvršni odbor OMV Aktiengesellschaft predstavio je predstavnicima medija i tržišta kapitala 13. marta 2018 u Londonu dokument pod imenom "OMV Strategija 2025". Međunarodna kompanija za naftu i gas sa sedištem u Beču, u Austriji, namerava značajno da unapredi tržišnu poziciju i poslovnu zaradu u narednim godinama. Potvrđeni poslovni model integrisane proizvodnje, prerade i plasmana nafte i gasa biće proširen na međunarodnom nivou, uz povećanje kapaciteta u petrohemiji. Cilj kompanije je postizanje operativnog rezultata u kojem će čisti CCS do 2025. godine premašiti 5 milijardi evra. To bi značilo porast od 70% u odnosu na 2017 godinu.

OMV će maksimalno iskoristiti svoju dobru početnu poziciju u ovom povoljnom tržišnom okruženju i nastaviti sa integrisanim rastom. Cilj je da OMV učinimo još većim i boljim. Ovde će se sprovesti četvorostrani pristup: prvo će se iskoristiti već dokazani koncept integracije kako bi se ostvario rast. Drugo, učiniće se da proizvodnja, prerada i plasman nafte i gasa uključuje više zemalja. Treće, izgradiće se snažno prisustvo na tržištu gasa u Evropi. Četvrto, ubrzaće se optimizacija procesa i nastaviće se poboljšanje performansi.M

Rast treba podjednako da se raspodeli između Upstream i Downstream segmenata a biće postignut i organski i putem akvizicija. Kada je reč o suštini, OMV predviđa do 2025. povećanje čistog CCS operativnog rezultata na više od 5 milijardi evra.

Od 2015. do 2017. Upstream segment u kompaniji je smanjio troškove za 42%, a povećao obim proizvodnje za 15% i postigao desetostruki rast čistog operativnog rezultata na 1,2 milijarde evra. Restrukturiranje portfelja u kombinaciji sa povećanjem efikasnosti pomoglo je u smanjenju troškova proizvodnje na 8,8 američkih dolara. Povećanje proizvodnje naročito u Libiji i Norveškoj, uz kupovinu sibirskog gasnog polja Južno Ruskoje, dovelo je do novog rekordnog nivoa proizvodnje u 2017. godini od 348.000 barela naftnog ekvivalenta dnevno. 

OMV namerava da postigne dodatno povećanje vrednosti i veličine svog portfelja do 2025. Proizvodnja bi trebalo da naraste na 600.000 barela dnevno do 2025. godine. Ovaj rast će se obezbediti akvizicijama u ekonomičnijim regionima sa bogatim rezervama, pri čemu prosečni troškovi proizvodnje ne bi trebali biti veći od 8 američkih dolara. Očekuje se značajan, dugoročni doprinos ruskih polja Južno Ruskoje, Akimov IV i V, kao i gasnog polja Neptun u priobalju Rumunije. 

Između 1,3 i 1,7 milijardi evra godišnjih investicija namenjeno je finansiranju organskog rasta i tekućeg poslovanja do 2025. godine. OMV planira da uloži 300 miliona evra za istraživanje i potvrdu potencijalnih izvorišta, sa prosekom od 15 do 20 istražnih bušotina godišnje.

Strateške mere sprovedene u Downstream segmentu načinile su 2017. rekordnom godinom. Sa čistim CCS operativnim rezultatom od 1,8 milijardi evra, ovaj deo je ostvario najbolji rezultat u svojoj istoriji. Slobodni tok novca doživeo je dvostruko uvećanje na 1,7 milijardi evra od 2015. do 2017. godine. Povratak na neto imovinu  od 18% je značio da je Downstream dostigao visok nivo za ovu granu industrije u Evropi.

OMV Downstream segment će dodatno ojačati svoju konkurentsku poziciju u skladu sa smanjenom potražnjom za gorivom i rastućom potražnjom za petrohemijskim proizvodima u Evropi. Do 2025. kumulativno milijardu evra će biti uloženo u rafinerije Švehat (Schwechat), Burghauzen (Burghausen) i Petrobrazi, omogućivši proizvodnju većih količina i kvalitetnijih petrohemijskih proizvoda i goriva za avijaciju. 

Prodaja gasa bi do 2025. godine trebalo da poraste na više od 20 milijardi kubnih metara. OMV ima za cilj da obezbedi 10% udela nemačkog tržišta do 2025. Drugi planovi uključuju snabdevanje dodatnih količina gasa iz Norveške i Rumunije u evropsku mrežu. Izgradnja gasovoda „Nord Stream 2“ je od ključnog strateškog značaja za OMV, jer će obezbediti stalno, dugoročno snabdevanje Evrope gasom u kombinaciji sa Centralnoevropskim gasnim čvorištem u Baumgartenu i gasovodnom mrežom Gas Connect Austria. 

Kao deo strategije Downstream segmenta, OMV će na međunarodna tržišta u razvoju izvesti svoj uspešan poslovni model u preradi i petrohemiji. Jedan od ciljeva jeste da se za dalji rast iskoristi rastuća potražnja na Bliskom istoku i Aziji, koji je omogućen većim proizvodnim kapacitetima u kombinaciji sa boljim maržama. 

Do 2025. godine, približno 5 milijardi evra namenjeno je finansiranju međunarodnog rasta kroz akvizicije u Downstream segmentu.

U periodu od 2018. do 2025. godine, OMV planira da godišnja ulaganja u proseku poveća na 2,0 do 2,5 milijardi evra kao dodatak budžetu za akvizicije od 10 milijardi evra do 2025. godine. Dodatno, kompanija će nastaviti da povećava svoju operativnu efikasnost. Cilj novog programa za postizanje efikasnosti je smanjenje troškova do 2020. za dodatnih 100 miliona evra u odnosu na 2017.

Prema izmenjenoj politici dividendi, OMV ima za cilj povećanje dividende godišnje u skladu sa finansijskim učincima - posebno razvojem slobodnog novčanog toka i neto prihoda Grupacije - ili barem da zadrži nivo od prethodne godine. Kako bi obezbedila finansijsku stabilnost, OMV će nastaviti da održava dugoročni odnos stepena zaduženja ispod ili na 30 odsto.

Pronala ženje benzinskih stanica

Pretraga motornih ulja